29 Ocak 2019 Salı

KOPUŞ



İnsanı tercihlere meylettiren yönlerdir. Siz nereye yönelirseniz o şeyin sorunları yakanızı bırakmaz. Elde ettikleriniz sorun üretebilir.

İnsanlar rafineleştikçe birbirlerinden uzaklaşıyor. Ve ortak bir noktada buluşmaktan da şiddetle kaçınıyor. İnsan bu çağda bilgileniyor ama çevreye ve kendine yabancılaşıyor

Ancak kendine dönerse özgün şeyler yaratır. Bu ise kişiyi diğerinden uzaklaştırır. Sanatçının kaderi böyle. Şimdilerde bilgi de tıpkı sanat gibi rafine hale geldi. İnsan bu teknolojik çağda kendine fazlasıyla yetecek bilgiye sahip olabiliyor. Bilgide derinleştikçe enaniyet artıyor.

O nedenle modern çağ her şeyden anlayan ve kendini ötekilerden ayıranlarla dolu. Bunlar birbirlerinden uzaklaşarak özgürleşiyor. Tıpkı sanatçılar gibi. Bu sebeple insanların yabancılaşma sorunu giderek büyüyor.

Bu çağda anlaşmak basit bir zeminde buluşmak haline gelmiş. Bilgilenmek bu zemini kaybetmek ve git gide özgünleşmek demek. Özgünleşmek bireyin zihinsel faaliyetini beslerken kibrini de besliyor ve insanlar bir diğerini ötekileştiriyor, kendini yalnızlaştırıyor. Böylece yabancılaşma elitist/ toplumsal bir başat sorun oluyor.

Semiha Kavak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder