23 Mart 2015 Pazartesi

"Kendisi için yazan" yazar


Kimi sanatçıların kendisi için yazdığını zaman zaman duyarız. Bizim bunu duyuyor olmamız, tabii ki kendisi için yazıyor olmak halini zedeliyor. Burada kabahat bizim duyuyor oluşumuzda değil; bunun bizim duyacağımız şekilde söylenmesinde. "Kendisi İçin Yazan Yazar", hem kendisi için yazdığını söyler, hem de yazdıklarını bizim duymamız için elinden geleni yapar. 
Bu tür sanatçıların öncelikli derdi, bir sanatçı imajı oluşturmaktır. Bu oluşturmaya evvelemirde kendi suretlerinden başlarlar. Onları toplum içinde gördüğünüzde, bu sanatçı galiba dersiniz. Hemen tanınırlar; giyimlerinden, edalarından... Sanat hayatları da hep bu imajın pekişmesine yöneliktir.
Aslında kendileri için yazarlar, ama bizler için lütfedip yayımlarlar. Çünkü onlar bilirler ki, ürünlerini layıkıyla anlayacak bir okuyucu yoktur.  Ama onlar yine de yüce gönüllüklerinin bir nişanesi olarak yayımlarlar eserlerini.
Edebiyat onlar için bir derdi ya da sevinci paylaşmak değildir. Dertler ve sevinçler sadece onlar içindir. Zira layıkıyla dert çekmeyi ya da sevinmeyi  onlar bilir. Yayımlamak, paylaşmak; yaşadıkları yüce hislerin basitleşmesi demektir. Yaygınlığın avamilik, avamiliğin de basitlik olduğu kanaati onlarda pek yaygındır.
Siretinden çok suretine çalışan sanatçılar, zaman içinde kendi elleriyle inşa ettikleri suretlerinin esiri haline gelirler. Haza suret olurlar. Zamanla tıpkı içi çekilmiş midye, yengeç ya da salyangoz gibi salt kabuk haline gelirler.

Olsun! İmaj her şeydir.

Cemal Şakar
Post Öykü


4 yorum:

  1. Sıkı giydirmiş.. Beyefendi haklı. Ama onun bu haklı itirazı,tahammülsüz oluşunu gizleyemiyor.. Mızrak da bi beden bu çuvala küçükse demek.. :)

    YanıtlaSil
  2. Sanırım ilerleyen zamanlarda, bu köşede ufak dokundurmalara devam edecek Cemal Şakar :)

    YanıtlaSil
  3. Susan Sontag yazıma görsel ararken rastladım blogunuza. fotoğrafınızı da kopyaladım. Bilincin kapısını aralamak kitabı. izin verirseniz kullanacağım. bu arada geriye dönük bir çok yazınızı okudum . ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Elbette kullanabilirsiniz. Değer katmışsınız okuyarak, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil