13 Ekim 2014 Pazartesi

MALDOROR'UN ŞARKILARI



Kara kaygının yerini yüreklilikle, kuşkunun
yerini inançla, umutsuzluğun yerini umutla,
kötülüğün yerini iyilikle, sızlanmanın yerini
görevle, kuşkuculuğun yerini imanla, safsata-
ların yerini soğukkanlılığın aldırmazlığıyla ve
gururun yerini alçakgönüllülükle dolduruyorum.

Lautreamont

Les Chants de Maldoror) Maldororun Şarkıları diye Türkçe'ye çevrilen şarkı adı altında düz metin görünümlü kötülük ve zehirden bahseder görünüp iyiliği anlatan sert bir şiirdir. 20'li yaşlarda okununca bunalımdaki adamı kurtarıcı, dışarıdaki adamı da bunalıma sürükleyici bir kabiliyete sahiptir.  Yani başındaki uyarı, gayet yerindedir.


Acıların ürünü olan ve artık acı olmaktan çıkmış deneyimleri aktarın okurlarınıza, yalnızca. 
Herkesin önünde ağlamayın.
Mutsuzsanız, okura söylememelisiniz bunu. Kendinize saklayın onu. 

Kişisel hokkabazlıklar ve sıradan cambazlıklar çağını kapattı öznel şiir. Alçak gönüllülük ya da gurur bahanesiyle, ereksel nedenleri tartışmak ve bunların sağlam ve bilinen sonuçlarını bozmak güzel ve soylu görünür. Aldanmayın, çünkü bundan daha budalaca bir şey olmaz. Geçerli kılalım geçmiş zamanların yasal zincirini; en üst düzeyde geometridir şiir. Şiir bir milimetre ilerlemedi Racine'den bu yana. Geriledi. Kimin sayesinde? 

Çağımızın Büyük-Uyuşuk-Kafaları sayesinde

***


Mutluluk değildir aşk.

Düşünülebilecek en eksik düşünce biçimidir duygular.

Kusurlu olmayan, günahkar olmayan insan artık büyük bir gizem değildir.

Bir gün önce birbirlerine tapan iki sevgilinin, kötü yorumlanmış bir sözcük yüzünden, kin, öç, aşk ve acı dikenleriyle birlikte, iki ters yöne gitmelerini ve ikisinin de kendi yalnız gururlarına sarınarak birbirlerini artık görmemelerini kim anlayabilir?

Hiç kusurumuz olmasaydı, kusurlarımızı düzeltmekten, bizde eksik olanı başkalarında övmekten bunca hoşlanmazdık. Benzeşlerinden tiksinmek kararı alan insanlar, ilkin kendi kendilerinden tiksinmeleri gerektiğini bilmezler.

Başkalarının mutluluğu için çalışanlar, onların iyiliklerini istediklerini bahane ederler. Başkalarının mutluluklarının tadını çıkarır gönül yüceliği, sanki bu mutlulukları kendisi yaratmış gibi.

Olağanüstü şeyler söylemeye çalışmazsa doğru şeyler söyler insan.

Gerçek olan hiçbir şey yanlış değildir; yanlış olan hiçbir gerçek yoktur




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder